NAC 15 meter

NAC 15 meter

Konkurranseskyting med gevær eller pistol er i Norge organisert under Norges Skytterforbund. NSF er det ansvarlige organet for all internasjonal sportsskyting som også står på det olympiske programmet. Konkurranseskyting deles inn i flere ulike grener deriblant rifleskyting, pistolskyting, leirdueskyting og viltmålskyting. Av disse er NAC 15 en av de mest populære grenene om man regner i antall utøvere. Konkurranseskyting med håndvåpen har sine røtter i krig og jakt. Helt siden kruttet ble tatt i bruk på 1300-tallet har mennesker konkurrert for å bevise sine skyteferdigheter. De første kjente skytterlagene stammer fra Sveits på siste halvdel av 1400-tallet. Den gang var den mest utstrakte sporten fugleskyting, og i likhet med NAC 15 slik vi kjenner grenen i dag, ble det brukt rifle med lavt kaliber også på 1400-tallet. Selv om man var tidlig ute med å vise sine ferdigheter med rifle og pistol, var det først på 1800-tallet at det vi i dag omtaler som den “moderne skytesporten” oppstod og det var da særlig i Storbritannia og USA som ledet an i utviklingen.

Storbritannia var tidlig ute med organiserte konkurranser i klassen vi i dag kjenner som NAC 15. Det hele begynte i Yorkshire dales hvor skytteren Harry Gardner hadde tatt i bruk en .22 kalibret Long Rifle for å skyte skadedyr som rotter og bever på gården sin .22 Long Rifle var perfekt til oppgaven, for ikke skadet det dyret i en slik grad at man ikke bruke pelsen (beverpels betydde gode penger den gang) og ammo til våpenet var rimelig å kjøpe og kunne relativt lett produseres selv om man hadde en smie eller smed i nabolaget. Etter som andre bønder i regionen hørte om Gardners nye metode for å kontrollere skadedyr raskt og enkelt, tok flere og flere selv i bruk metoden, og som det gjerne er når menn finner på noe nytt, blir det raskt et spørsmål om hvem som er den beste. Ifølge historiebøkene ble den aller første konkurransen med .22 Long Rifle på blink organisert i Harrogate 24 Juni 1815. Konkurranse fikk stor oppmerksomhet, og mange ønsket å delta da det var en konkurranse man ikke trengte å være noe rik mann for å delta i. Ut over det tidlige 1800-tallet spredte sporten seg over hele øysamfunnet og det fortelles om Lorder som meldte på sine beste arbeidere til konkurranser over hele landet. Skal man tro historiebøkene ble det også veddet store summer under konkurransen.

Rifleskyting i Norge

I Norge var det Det Bergenske Skydeselskab som ble stiftet i 1769, som første gang i 1819 organiserte konkurranser med .22 rifler. Det Bergenske Skydeselskab var ved stiftelse en nasjonal, forsvarsspreget skytterbevegelse som senere ble en del av Centralforeningen, som igjen ble til det vi i dag kjenner som Det frivillige skyttervesen. Grunnlaget for å starte med konkurranseskyting i Norge vokste ut av den organiserte treningen Det Bergenske Skydeselskab sto bak. Målet var å trene opp borgerne til å kunne forsvare Norge i tilfelle krig, og sakte men sikkert vokste det opp et stort skyttermiljø i Norge. Og som det gjerne er når flere menn samles må det konkurreres i en eller annen form. Dermed var den første skytekonkurranse i Norge et faktum.

Siden den spede starten i 1819 har skyttermiljøet i Norge vokst nesten hvert år, og i dag er det mer enn 46.000 registrert skyttere som konkurrerer med .22 rifle i øvelsen NAC 15.

NAC 15

NAC 15 utøves i dag på innendørsbaner hvor det skytes på tidelte skiver. Utøvere kan selv velge om de ønsker å bruke standard rifle eller luftrifle med trykkluft eller gass. Klassen er åpen for menn, kvinner, junior, senior og for handikappede. Årlig organiseres det mange hundre skytterstevner over hele Norge hvor NAC 15 er en av klassene det konkurreres i.

Privacy Policy